Arama Motorları için Bilinmesi Gerekenler

Merhaba arkadaşlar. Son yazımda size nasıl SEO uyumlu bir yazı yazılacağını bildiğim kadarıyla anlatmıştım. Şimdi  ise sitenizin arama motoru sorgularında yükselişini sağlayacak, dikkat etmenizi gerektiren bir kaç kuramdan bahsedeceğim.

Domain Otoritesi( Domain Authority )

Buna gündelik yaşamımızdan örnek vermek gerekirse; bir işe başladığınızda o işte ne kadar süre geçirdiğiniz + yetkinlikleriniz + başarılarınız sizi bir otorite olmaya götürür. İşte domain authority olarak bilinen bu kavram ise sizin alan adınızın “önemliliğini” belirler. Bu size arama motorlarındaki sıralamanızın belirlenmesi konusunda yardımcı olur.
Neden önemlidir? Domain otoritesi metriği SERP’te bir web site başarısının kararlaştırılması için en güvenilir numara olduğu kanıtlanmıştır. Daha yüksek domain otoritesi her zaman bir siteyi daha iyi bir trafiğe ve daha iyi bir sıralamaya taşır.
Domain otoritenizi bulmak için ise bu linkten faydalanabilirsiniz.

Site Hızı ( Yüklenme Süresi / Loading Time)

 Hani bazen açılış süreleri esnasında mutfağa gidip kahve hazırladığınız web siteleri vardır. Sitenin URL girilip enter’a basılışından başlayıp ilgili sayfanın tam olarak yüklenmesine kadar geçen süreye yüklenme süresi denir. Bu süre ne kadar kısa olursa sitenizin SEO’su için o kadar iyidir. Bunun için tabi ki bazı iyileştirmeler yapabilirsiniz. Örneğin sıkıştırma metodu site açılış hızınızı oldukça etkiler. Ya da küçük imajlar yerine bootstrap veya foundation çatılarını kullanmanız size bu konuda büyük artılar sağlayabilir.
Neden Önemlidir? Site hızı iki ilgili neden için çok önemlidir. 1- SEO 2- Kullanıcı deneyimi. SEO açısından bakacak olursak Google açılış süreleri uzun olan sitelerin değerini düşürüyor. Bu da kullanıcı deneyimini etkiliyor. Dolayısıyla sitenize bir gelen bir daha gelmekte zorlanıyor. Bir sitenin yüklenişinin uzun süre alması daha yüksek bir cayma oranı ve daha düşük bir erişim seviyesine sebep oluyor.
Sayfanızı açılış hızını öğrenmek için Google Web Geliştiricilerinde bulunan bu linkten yararlanabilirsiniz.

Backlink(Dönüş Bağlantısı)

Backlink harici bir siteden sizin sitenize verilmiş olan harici bir bağlantı’ya verilen addır. Yalnızca bu veri setlerini incelemeye adanmış birçok şirket bulunmaktadır. Bu veriyi incelemek için dilimleme, zar, analiz, ayrıştırmak ve yorumlamak gibi sonsuz yollar mevcuttur. Fakat bunlara istinaden elle gösterilebilecek tek bir metrik vardır. O da backlink’tir.
Neden Önemlidir? Backlinklerin bir sitenin sağlık ve refah’ı için en önemli bileşen olduğu SEO dünyasında tartışmasız bir gerçektir. Backlinkler olmaksızın arama optimizasyon, otorite, trafik ve diğer tüm dijital pazarlama elementleri konusunda hiç birşeyiniz yok demektir.
Son derece önemli olan bir diğer şey ise sitenizin aldığı güçlü backlinklerle arama motorlarına ne kadar değerli, kullanışlı ve yükseklerde olmayı hak eden bir konumda olduğunu göstermesidir.
Aldığınız backlink veya kapsamlı linkleri Google’ın sitenizin seviyesini analiz ederken kullandığı en önemli faktördür.
Belirleyici bir ölçüt olan bu değere yönelik olağandışı hareketlerle backlink sayınızı artışına güvenmek oldukça tehlikelidir. Bir site milyonlarca backlinke sahip olabilir, ama bu hepsinin sağlıklı olduğu anlamına gelmektedir. Bu da ölümcül bir değer olan backlinkte yapılan olağandışı müdahaleler site için hazırlanmış bir intihar demektir. Bu tip bol ama zayıf backlinkli sitelerin yerine onların yerini alabilecek az ama işe yarar backlink alan siteler mevcuttur. SEO için backlink ölümcüldür.
Backlinklerinizi görmek için bu linkten faydalanabilirsiniz.

İndexlenen Sayfa Sayısı

İndeksli sayfaların sayısı arama motorlarında yapılan arama sorgularından sitenize geri dönen sayfaların sayısıdır.
Neden Önemlidir? İndeksli sayfalar temel olarak sitenizin içerik sayısıdır. Yazdığınız daha fazla blog yazısı, sizin için daha fazla indekslenen içerik demektir. Bunun yanında daha fazla sayfa, anahtar kelimelerle sağlanan yüksek rank değerleridir. Ek olarak kendi iç linkinizi verdiğiniz sayfalarla oluşturduğunuz bağlantılar sizin site içi bir ağ kurmanıza bu da daha fazla ulaşılabilmenize olanak sağlar.
İndeksli sayfalarınızı görmek için Google Search Console’dan yararlanabilirsiniz.

Sosyal Medya Etkileşimi

Sosyal medya size içeriğinizi paylaşan insanların sayısını verir. Beğeniler paylaşımlar vs. diğer etkileşimler, sosyal medyadaki varlığınızı ortaya koyar.
Neden Önemlidir? Sosyal medya önemlidir, çünkü sitenizin sosyal alanda nasıl olduğunu yansıtır. Sosyal medya kendi arama formuna sahiptir ve onu kendi başına SEO başarısını üreten bir varlıktır. Sosyal Medya Etkileşimi= SEO.

Site Oturumları

Bir site oturumu temel olarak bir kullanıcının sitenizle içinde bulunduğu etkileşimdir. Bunun yanında oturumunu ziyaretten çok daha derin olduğu yadsınamaz bir gerçek. Sitenizin ziyaretçi sayısı önemli olmakla birlikte oturumları sayısı kullanıcıların sitenizde nasıl etkileşime geçtiğini daha nüanslı ve daha doğru bir bakış açısı sağlar.
Google oturumu şöyle tanımlar: Bir zaman dilimi içerisinde kullanıcıların sitenizde bulunduğu etkileşimler toplamı. Örneğin tekil bir oturum çoklu sayfa izlemelerini, olayları, sosyal etkileşimleri, özel değerleri v.s. içerir. O da şu anlama gelmektedir: bir oturum sadece bir ziyaret değildir. Birkaç ziyareti de içerebilir, onlarca ziyareti de. Aynı zamanda tek bir kullanıcının sitenizi ne aralıklarla ziyaret ettiğini de belirtebilir.
Neden Önemlidir? Belirli zaman aralıklarındaki oturumların toplam sayısı size sitenizi kaç kişi tarafından ziyaret ettiğini kestirmenizde yardımcı olur. Bu da alabileceğiniz reklamların niteliğini, niceliğini belirler. Böylelikle ek bir gelir kapısı açmanıza olanak sağlar.
Oturum sayısını görebileceğiniz tek kaynak Google Analytics’tir. Diğer tüm uygulamalar verilerini Google Analytics üzerinden çekmektedir.

Organik Ziyaretler

Organik ziyaretler arama motorlarından sitenize yönlendirilmiş reklamsız ziyaretçileri simgelemektedir. “Organik” sözcüğü genellikle adwords veya diğer arama motorlarından gelen “ödemeli” ziyaretlerle zıt anlamdadır.
Neden Önemlidir? Organik ziyaretler çok önemlidir, çünkü Google veya diğer arama motorlarında kullanıcıların sorgu girilerek yapılan aramalar sonucunda sitenize yaptığı ziyaretlerin sayısını verir.

Bounce Rate( Arama Çıkma/Zapping Oranı )

Bounce rate bir ziyaretçinin sitenizde sadece bir sayfayı gördükten sonra linkler vasıtasıyla diğer belirli sitelere gitmelerinin oranı olarak tanımlanmıştır.
Neden Önemlidir? Yüksek zapping oranlı bir site kullanıcı deneyiminde kötü bir performansa yol açar, bu da arama motorlarının sitenizin kötü değerlendirilmesine olanak sağlar. Eğer bir kullanıcı sitenizde sadece bir sayfaya tıklar ve daha derinlere inmezse, bu kullanıcı bouncer/zappingçi olarak tanımlanır.

arama
Google analytics üzerinden sitenizin zapping oranına erişebilirsiniz.