Bir Web Sitesinin ABC’si

Tekrar Hoşgeldiniz! Bu yazımda sizlere başarılı bir web sitesi için dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi vereceğim.

Bunun için öncelikle Web Sitesi nedir? sorusuna verebileceğim cevapla başlıyorum;

Web Sitesi nedir?

Web siteleri günümüzün en büyük iletişimi haline gelen İnternet’te yer alan, çeşitli amaçlarla kullanıcıların ziyaret ettiği, ticari anlamda ürünlerinizi sergileyebileceğiniz bir tezgah, literatürüne göre ise, ziyaretçi ile ev sahibi arasındaki iletişim / etkileşim alanı olarak tanımlanabilir.

Web Sitesi Türleri Nelerdir?

Genel olarak web siteleri, kar amacı güden ve kar amacı gütmeyen şekilde ikiye ayrılır

Web Sitesi Neden Gereklidir?

Günümüz teknolojisinde internete erişimli cihaz sayısı toplam insan nüfusunun 4 katını geçmiş, 2020 yılı için beklentiler ise 30 Milyar erişimli cihaz olacağı yönündedir. Bilgisayar, tablet, telefon, televizyonlar ve hatta mp4 çalarlar bile internete erişebilir hale geldiler. Böylesi büyük bir ağda yer almak ise gerek şahıslar gerek şirketler için ticari anlamda yararlı olmasının yanı-sıra, sosyal bir varlık olan insanın sosyalleşme ihtiyacının bilumum ölçülerde karşılayabilmesi bakımından büyük önem arz etmektedir.

Peki İnsanlar Sizi Nasıl Bulacak?

Müşterileriniz özellikle bölgeniz haricindeki müşterilerinizin size ulaşmasının birinci yolu Internet’tir. Internet sitenizin arama motorlarında bulunabilmesi için, onların kriterlerine göre meta etiketler belirlenmeli, rekabet analizi yapılmalı ve gerekirse reklamlarla desteklenmelidir. İşte bu noktada ise SEO kısaltması ile adlandırılan (‘SEARCH ENGİNE OPTIMISATION) sistemli çalışmalar devreye girmektedir. SEO bir defaya mahsus yapılıp akışına bırakılmasından ziyade, sürekli takibi halinde web sitenizi bulunabilir hale getirecek, böylece kârlılığın artışını sağlayacaktır. SEO çalışmaların yanı sıra SEM (SEARCH ENGİNE MARKETİNG) ise arama motorlarında üst sıralarda çıkmanız için ücret ödediğiniz yöntemdir. Daha farklı yöntemlerde mevcuttur. Web siteniz farklı sitelerden link aldığında ki özellikle bu siteler trafiği yüksek web siteleri olduğunda, bulunabilirliği artacaktır.

Bir Web Sitesi Nasıl Olmalı?

Bir Web Sitesinin Nasıl olması gerektiği konusunda bir genelleme yapılması gerekirse;

Kullanıcı deneyimi

SEO Çalışması

Bir diğer dikkat edilecek nokta ise Arama motorlarında aldığınız sıralamadır. Ziyaretçi deneyimleri yapılan bir aramanın ilk 20 sonuç ile hedef gerçekleştirme başarısına ulaşıyor. Yani ziyaretçiler arama sonuçlarında ilk 2 sayfadan sonraki sayfalara gitmeden aramasını sonlandırıyor. Bu sebeple SEO çalışmaları başarınız açısından büyük önem taşıyan bir çalışmadır.

İçerik Düzeni

Sayfa içeriği bunaltıcı olacak kadar yoğun, anlatılanı gösteremeyecek kadar az içerik eklenmemelidir.

Site içi yönlendirmeler

Sayfalarınız içerisinden diğer sayfalara ulaşılabiliyor olması da bir diğer önem taşıyan noktadır. Navigasyon barları, linklemeler, öneriler gibi site içi bağlantıları, kullanıcı deneyimini artıracak hamlelerdir.