Ekran Kartı: Sli Nedir? Nasıl Kullanılır?

SLİ NEDİR?

Sli (Scalable Link Interface) 2004 yılında Grafik İşlemcisi üreticisi olan Nvidia tarafından geliştirilmiş bir teknolojidir. PCI Express arabirimini kullanan iki(veya ikiden fazla) ekran kartından tek çıkış almaya yarayan bir bağlantı teknolojisidir.

Kısacası teknolojinin faydası şu şekildedir: 2(özdeş) ekran kartı 2 kat daha fazla güç.

SLI ismi ilk olarak 1998 yılında 3dfx tarafından kullanılmıştır. Bu teknoloji Voodoo 2 serisi ekran kartlarında kullanılmış, daha sonra 3dfx in NVidia tarafından satın alınmasıyla Voodoo serisinin üretimi sonlandırılmıştır.

SLI Nasıl Kullanılır?

SLI, Nvidia’nın sahip olduğu bir teknoloji olduğundan dolayı sadece, Nvidia marka ekran kartlarında kullanılabilir. Tabi ki sadece markanın aynı olması yeterli olmuyor. Tamamen özdeş aynı model, 2 ekran kartı olması ve ekran kartlarının SLI sertifikasına sahip olması gerekiyor.

Tabi iş sadece ekran kartlarını anakart slotlarına takmakla bitmiyor. SLI sertifikalı kutular içerisinden “SLI Köprüsü” adı verilen bağlantı birimi çıkar. Aşağıdaki resimde bir SLI köprüsü’nün neye benzediğini görebilirsiniz.

sli-1

Gücü 2’ye katlamanın faydası nedir?


Çoğunlukla render işleminin fazlaca kullanıldığı, 3D tasarım uygulamalarında gösterdiği artışla profesyonel tasarımcıların en çok önem verdiği kısımlardan biridir. Ayrıca oyunculara sağladığı grafik kalitesi bir oyuncunun kendini oyunun içinde hissetmesini sağlayacak cinsten.

Bu yöntemle 3 hatta 4 ekran kartını aynı anda kullanarak 4 kata kadar daha yüksek performans elde edilebilmektedir.

Teknoloji’nin götürüleri

  • En az 2 ekran kartı kullanılacağından bu teknolojinin kullanıcıya maliyeti 1 kat daha artıyor.
  • Daha yüksek güç tüketimi gerektireceğinden Power Supply biriminde değişikliğe gidilmesi gerekebilir.
  • Her oyun Sli teknolojisini desteklemiyor. Bu yüzden her oyunu ‘hayvani grafiklerle’ oynama şansınız yok.
  • Micro Shuttering sorununa yol açabilir. Yani güçlü performans sunulmasına karşın görüntünün ekrana geç gelmesinden kaynaklanabilecek kırılmalara yol açabilir.

sli

Yukarıdaki Tabloda Geforce GTX 760’a ait SLI Teknolojisi ile bu teknoloji olmayan cihazların oyunlara göre performans yüzdelerini görebilirsiniz.