İşlemci 0.8 GHz sorunu

Merhaba arkadaşlar,

Bir kaç ay önce hayalimdeki sistemi topladıktan sonra geçtiğimiz hafta beni çileden çıkaran bir sorunla karşıştım. işlemci de bir yavaşlamanın olduğunu farkettim.

6700k işlemcimin taban gücü 4.0 Ghz iken , Cpu-z ile kontrol ettiğimde sadece 0.8 Ghz ile işlem gördüğünü farkettim. “Çileden çıkmalar”. BIOS ayarlarıma girdiğimde gösterilen hız cpu-z nin gösterdiği ile aynıydı. CPU ration v.s. bir sürü değişiklik yaptım : “yemedi”. bir kaç defa şansa 4.0 ghz ye ulastırmayı basardım, fakat bir süre sonra yine 0.8 GHz’e düşüyordu. “Diken Üstü”. Bilgisayarın BIOS’unu güncelledim : “yemedi” yaklasık 40 tane ayar değiştirip aklıma gelen herşeyi yaptım “wizard at work”. Bir kaç yabancı forumda yaptığım araştırmalardan sonra MSI gaming M3 anakartımın üzerinde slow_mode switchi olduğunu öğrendim “Umut Işığı”. kasamı binbir kablonun arasından cıkardım ve tüm kabloları ayrı ayrı teker teker birbirinden ayırıp bağladım”seri katil işi/dexter”. bilgisayarı acıp BIOS’u sıfırladım. artık olmalıydı : yemedi “hayallerin yıkılışı”. sonrasında araştırmaya devam ederken c-state ve eist ayarlarını öğrendim. c-state: sistem boştayken yani windows ortamında işlemcinin saat frekansını düşürüyor. Ama ben oyun oynuyorum:| , yine de denemek lazım diyip bu ayarı kapattım. yaptığım değişiklikten sonra bilgisayarımı kapattım, slow_mode u tekrar eski konumuna getirdim ve bir süre beklemek için 1 saat civarı tv izleyerek geçirdim. bilgisayara geri döndüğümde “ya bismillah” diyerek baslattım , bios’a girmeyi es geçip direkt cpu-z üzerinden kontrol ettiğimde hızım 4.4 GHz’ye çıkmıştı. O mutlulukla hemen call of duty actım. biraz oynadım ilk 10 dk sakindi, ara videoda yavaşlama sezdim ve hemen kapattım. cpu-z’i actım işlemci hızım 0.8 ghz, olarak görünüyordu. Gözüm dönmek üzereydi yaklasık 5 bin lira harcadığım bilgisayarım bana ihanet ediyordu. gözüm birden cpu-z nin sol üst kısmındaki işlemci derecesini gösteren kısma kaydı. yaklasık 55 santigrat’ı gösteriyordu. “AMMA DA ISINMIŞ”. Sonra birden flashback yapıp geriye gittim. Aklıma bir saat kadar bilgisayarın tamamen gücünü kestiğim geldi.”aydınlanma”. Sevgili işlemcim 6700k ben tv izlerken soğumaya başlamış, ben geri gelince tekrar 4.0 GHz’ e gelecek kadar soğumuştu.

ÇÖZÜM:

Hemen internette çeşitli anahtar kelimelerle arama yaptırdım. sıcaklık, heat, cpu,işlemci, auto slow down vs çözümü bulduğumda yazdığın en son kelime neydi hatırlayamıyorum bile.
Bir forum sitesinde aradığım cevabı buldum. Sıcaklık problemi vardı. Hava soğutma kullanıyordum ve işlemcim 55 derece gibi pek fazla önemsenmeyecek sıcaklıklarda saat frekansını düşürüyordu. Hava soğutma yetmiyordu.

Yaptığım değişiklikler ise tam anlamıyla sunlardı:

CPU Ratio: 44

EIST-> disabled

C-State-> disabled

ve son olarak ta intelin ısı koruma modu olan Intel Adaptive Thermal Monitoring -> disabled.

intel-adaptive-thermal-monitorBunu yapmak aslında overclock ile çalışan işlemciler için sıkıntı teşkil edebilecek bir ayar. overclock yaptıysanız aktif olmasında fayda var. benden burada size bir tavsiye gelsin, stok soğutucu olarak kutudan cıkanlar ve diğer hava soğutmalar acıkcası oldukca can sıkabiliyor. işlemci çarpanı açık bir işlemciniz varsa mutlaka sıvı soğutmayı tercih edin.