Monitör : Yenileme Hızı ve Tepki Süresi Nedir?

Merhaba arkadaşlar. Donanım Dünyası kategorisindeki bu ilk yazımda sizlere monitör  özellikleri olan var olan Yenileme Hızı(Refresh Rate) ve Tepki Süresinden bahsedeceğim.

Monitör Yenileme Hızı(Refresh Rate /hz) Nedir?

Monitörlerdeki yenileme hızı birim zaman içinde(1sn) gösterilen resim sayısıdır. Monitörlerde gördüğümüz videolar, birbirinin ardışığı resimlerden oluşmaktadır. Heartz olarak birimlendirilen yenileme hızı ise bu resimlerin 1 sn içinde kaç defa tekrarlanarak ekranda görüntü oluştuğunu gösterir.

Monitörlerde Hz birimine bakınca karşımıza 30 Hz, 60 Hz, 75 Hz, 85 Hz, 120 Hz, 144 Hz gibi değerler çıkmakta. Bu değerler küçükten büyüğe arttıkça daha akıcı görüntülerin ortaya çıkmasını sağlıyor.

Şu anda piyasada 144 Hz değeri monitörler için en iyi olan değerlerdir.

Bir efsane: (insan gözü 25 hz’den fazlasını algılamıyor)

Bu birçok kişi tarafından doğru olarak bilinen, fakat kanıtlanabilir şekilde yanlış olan bir bilgidir.
İspat: Yüksek grafik gereksinimi duyan oyunlarda, 2 monitöre (30hz ve 60hz) görüntü verilince 30 hz de yaşanan kasılmalar ve yavaşlık 60 hz’de yok oluyor. Ve insan gözü bunun arasındaki farkı algılayabiliyor.
İşte size bunu kanıtlar nitelikte bir video

Monitör Tepki Süresi (Response Time /ms)

Milisaniyelerle belirtilen bu özellik, Monitörünüzün panelini oluşturan piksellerdeki renk değiştirme hızıdır. Ekran yenileme hızı(heartz) yükseldikçe, piksellerin buna daha hızlı cevap verip renk değiştirmesi gerekmektedir. Aksi taktirde ekranınızda hayalet, bulanık görüntüler oluşabilir.

Özellikle Call of Duty veya Battlefield serisi gibi kaliteli FPS oyunlarında, görüntü akıcılığı için ekran kartının özelliklerinin yanısıra, bu görüntüyü gösterecek monitör özelliği de oldukça önemlidir.

Tepki süreleri ise karşımıza 1ms, 2ms, 3ms, 4ms ve 5 ms gibi değerlerle karşımıza çıkıyor. Bu değerler ise yenileme hızının aksine büyükten küçüğe gidildikçe daha iyi yanıt veriyor.

Piyasada en iyi tepki süresini(1ms) veren monitörler genelde gaming(oyunculuk) adı altında sunulmakta.

Monitörde Ölü Piksel Nedir?

ölü piksel

Bu aslında adından da anlaşılabileceği gibi, monitörde artık kullanılamayan piksellere verilen addır.  Monitörünüzde sebebini anlayamadığınız monitör renklerini oluşturan kırmızı, mavi ve yeşil nokta veya noktalar bulunmaktaysa bu monitörünüzde ölü piksel olduğu anlamına gelmektedir. Ölü pikselinizin olup olmadığını da bu adresten öğrenebilirsiniz. Ölü pikseller malesef, telefon, tv ve tablet ekranlarında da oluşabilmektedir.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Gerekçeler:

• Satın alınan malın garanti belgesi ile işlem yapılması için faturanın ibrazı zorunlu değilken, garanti süresi tüketici değişse bile devam etmekte,
• Ürünün montajının tüketici tarafından yapılması durumunda tüketicinin nelere dikkat etmesi gerektiğini belirtilmek durumunda, aksi durumda sorumluluk üretici ya da ithalatçıya ait olur,
• Ayıplı ürün tüketiciye satılmadan önce tespit edildiğinde üretici ya da ithalatçının ticari sorumluluğu var ve 6502 geçerli değil,
• Ticari ya da mesleki amaçla hareket eden kişiler, 6502 sayılı kanunda tüketici olarak kabul edilmeyeceğinden herhangi bir sorunda mahkemeye başvurmalı,
• Yeni kanuna göre, ölü piksel bulunan tüm ürünler ayıplı mal olarak kabul edilir,
• Bazı üreticiler tarafından sarf malzemesi olarak görülen telefon ya da tabletlerdeki bataryalar, yasaya göre cihazın bir parçası ve ürün ile birlikte garanti kapsamında.