OYUN VE OYUNCULAR

Birçok insanın boş zamanlarında sosyal ortamda takılmak, internette dolaşmak, spor yapmak, TV izlemek vs. gibi etkinliklerin dışında bazı insanların oyun oynamak gibi bir hobisi vardır.

Olmayan bir dünyada yaşama, savaşma, mücadele etme, bulmaca çözme, serüvenden serüvene koşturma, gerektiğinde ülken içinen zorlu gizli görevlerde bulunma, bir takım yönetme bir futbolcu, basketbolcu olma gibi görevlerde bulunabildiğiniz bu ütopya’ya oyun dünyası denir.

Oyun Türleri Nelerdir?

FPS(First Person Shooter) Türü oyunlar;

Bu tür oyunlar (genelde silahlı oyunlar) oyuncunun gözündenmiş gibi oynanır. Bir FPS oyununda standart olarak, silahı tutan kol, silah, hedef, sağlık seviyesi gibi nesneler bulunur. FPS türüne örnek olarak Call of Duty, Crysis, Far Cry ve Efsane oyun olarak Counter Strike verilebilir.

TPS(Third Person Shooter) Türü oyunlar;

3. oyuncu olarak oynanan bu seride çeşitli görevlerinizi kahramanınızı genellikle arka tarafından gördüğünüz ve yönettiğinizi türde 3 boyutlu oyun türleridir. Third-Person Shooter genelde en çok tercih edilen oyun türüdür. En güçlü örnekleri: Watch Dogs, GTA(Grand Theft Auto) serisi, Uncharted, Tomb Raider, Prince of Persia, Max Payne serileridir.

RPG(Role Playing Game) Türü oyunlar;

İngilizcesinden rol yapma oyunu olarak Türkçeye çevirebileceğimiz bu tür oyunlarda, kendi karakterimizi, yani ikinci kişiliğimizi oluşturabildiğimiz türdedir. Bu tür oyunlarda yetenek geliştirme ön plandadır. Bunun yanı-sıra değiştirme, satın alma gibi hareketlerde de bulunabildiğimiz bu türe en iyi örnek sayılabileceklerden bir kaçı: Sims Serisi, Diablo Serisi, Knight Online’dır.

Simulation(Simülasyon) Türü oyunlar;

Bu tür oyunların amacı basittir, aslına bakarsanız bir çok konuda verilen eğitimlerde simülasyon tipi oyunlar kullanılır. Örneğin, uçak , gemi, tren vs. gibi araçların sürülüşü vs. Örnek verilebilecek en iyi oyun şüphesiz Sims serisidir. Flight Simulator, Train Simulator gibi oyunlar da simülasyon türü oyunun diğer örneklerindendir.

Strategy(Strateji) Türü oyunlar;

Kendinizi hiç savaş alanında hissettiniz mi? Stratejik kararlar alıp zafere ulaşmaya çalıştığınız bu oyun tipinde bazen kendinizi savaşın tam ortasında buluyorsunuz. Asker çıkarması, kaynak toplama gibi hamlelerin bulunduğu bu oyunlarda genel olarak en sevilen oyunlar : Age of Empires ve Red Alerttır. Bu oyunların yanı-sıra C&C Tiberium Wars, Lord of The Rings:The Battle for The Middle Earth ise benim favorilerimden.

Spor, Yarış Türü oyunlar;

Bu tür oyunlar genelde playstation kullanıcılarının en sevdiği türdendir. Takımınızı seçip rakiplerinizi darmaduman edebildiğiniz, aracınızı geliştirip asfaltın tozunu attırabildiğiniz bu tür oyunların en sevilenleri: Fifa, ve Pro Evolution Soccer serileridir. Bu örnekleri: need for speed, Gran Turismo gibi yarış oyunları da bu serinin içerisinde yer alır.

Oyuncu Türleri Nelerdir?

Sadece Eğleniyorum Tipi Oyuncular; (Gamer Type:1)

Sadece boş zamanlarını geçirmek için oyun oynayan, sorulduğunda oyuncuyum ben diyen oyuncu tipidir. Genelde trainer, hile kodu vs kullanmayı başarı olarak gören tiplerdir. Kazansalar da kaybetseler de onlar için değişen bir şey olmaz. Rahat tiplerdir. Hatta bazılarının dedeleri rahatlık hastalığından ölmüştür.

Oyun Oynamak için Zaman Yaratan Oyuncular; (Gamer Type:2)

Oyunların bağımlılık yaptığı kimselerdir. Genelde dış dünyadan kopuk, sosyal ortamlardan uzak, çalışıyorsa bile kazandığı ücretin can acıtacak bir kısmını düşünmeden oyunlara ve oyunculuğa ( gamer kulaklık, klavye, Mouse) vs harcayan hastalardır. Arkadaşlarının bir çoğunu hiç görmemiş sadece klavye ile onlarla iletişim kuran kimselerdir.

Popülarite için oynayanlar(Gamer Type:none)

Oyunları genelde tanınmak bilinmek için ziyan eden , genelde paralı tiplerdir. İşin ilginç kısmı bu tarafta kız oyuncular yoğunlıktadır. Genelde instagram ve twitter üzerinden gameplay videoları ve screenshotları paylaşan kimselerdir. Onlar için güzel bir gol atıp like toplamak , maçı kazanmanın çok daha öncesinde gelir.

Çetin Ceviz(Hardcore) Oyuncu Tipleri

Benimde kendimi içinde sayabileceğim gruptur. Oyun oynamayı hayatın en güzel parçalarından biri olarak gören, dış dünyayla bağlantısını kesmemiş ama arkadaşlarından, sevgilisinden, işinden gücünden arta kalan zamanında oyunun başına geçtiğinde 5-6 saat kalkmayan tiplerdir.

Oyun Oynamanın Faydaları

  • Vizyonu geliştirir
  • Hayal gücü seviyesini yükseltir
  • Bulmaca çözme yeteneğini geliştirir
  • Mantık ve Matematiği geliştirir.

Zararları;

  • Biraz maliyetli bir iştir.
  • Yapmanız gerekenleri unutabilirsiniz

Atari dönemini de katarsak 20 yıla dayanan bir süredir oyun oynayan ve son 8-9  senedir kendin gamer olarak tanımlayan biri olarak benim sloganım: Oyun çapınızı arttırır.