Wanna Cry virüsü nedir?

Merhaba arkadaşlar. Son dönemlerde internet dünyasını sarsan ve tüm dünyada etkisini gösteren bir virüs yayılmaya başladı. Wanna Cry isimli bu virüs bulaştığı bilgisayar haricinde tüm ağ üzerindeki bilgisayarlara bulaşan ve windows’u açıklarından yararlanarak kullanılmaz hale getiren bir virüs. Bulaştığı bilgisayarlar üzerinden bitcoin ile fidye istiyor. Ayrıca burasını daha inceleme fırsatım olmadı neyse ki ama  wanacryptor bilgisayarınıza bulaştıktan sonra format dahi atamıyorsunuz.

Şu an’a kadar içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu 100 ü aşkın ülkede yaklaşık 150.000 bilgisayara bulaştığı tahmin ediliyor. Virüse bulaşan kullanıcıların %7 sinin özellikle seçilmiş zengin kimseler olduğu, geri kalanının da internet üzerinden rastgele yayıldığı biliniyor.

Anti-virüslerin açıkçası wanacry’dan haberleri dahi olmuyor. Şu an’a kadar henüz bir çözüm getirilebilmiş değil. Ekranınıza aşağıdaki gibi bir görüntü gelirse bu wanacry’ın malesef bilgisayarınıza bulaştığı habercisidir. Aşağıda da göründüğü gibi sizden $300 değerinde bitcoin’i bilgisayarınızı  kurtarabilmeniz için rüşvet istiyorlar. Yatırırsanız ne olur ne olmaz bilmiyorum. O yüzden size tavsiyem siz siz olun bilmediğiniz sitelere, kaynaklarına güvenmediğiniz programlardan uzak durun. Elbet ilerleyen günlerde bir çözüm getirilecektir fakat dikkatli olmakta fayda var.

Ayrıca virüsün kendini geliştirdiği de öğrendiklerim arasında. şöyle ki: wannacry 2.0 windows 10’a bulaşamıyordu. wannacry 2.0 ın kendini geliştirdiği ve 2.1 versiyonuyla windows 10’a da bulaşabileceği söyleniyor. Aman diyeyim dikkatli olun.