Whatsapp yeni gizlilik sözleşmesi ne diyor?

Dün whatsapp üzerinde size gelen uyarı aslında çok yeni bir şey değil; Facebook şirketi aynı zamanda whatsapp’ın da sahibi. Zaten bir önceki ABD seçimlerindeki cambridge analytica olayından sonra facebook’un bizi ne ölçüde takip edebileceğini biliyorduk. hedeflenmiş reklamlar v.s. ile büyük ölçekte bir pazarlamanın içindeydik. Ama bu zamana kadar semen altı bir şekilde devam ediyordu.


Peki ne değişti?

Değişen şey şu ana kadar gizli bir şekilde devam eden bu durum artık dün imzaladığınız whatsapp gizlilik sözleşmesiyle resmi hale geldi. “Artık” whatsapp üzerinde yaptığınız tüm yazışmalar takip edilebilecek, en önemlisi aleyhinize delil olarak kullanılabilecek, bunun ardında da pazarlama da kullanılabilecek. Örneğin yazışmalarınızda ihtiyacınız olan bir şeyden bir grupta veya konuşmada bahsettiğinizde önünüze reklam olarak çıkabilecek. Gönderdiğiniz bir belge, bir fotoğraf, bir video facebook tarafından işlenebilecek.

Ne yapmalı?

Bir söz duydum bu konuda çok da hoşuma gitti doğruluk açısından: bir şey bedavaysa ürün sizsinizdir. Yapmak gereken eğer bu tip bir takipten kurtulmak istiyorsanız, bu iki uygulamayı da kullanmamak. Çünkü whatsapp’ı kullanmak için facebook’un bu gizlilik bildirimine onay vermeniz gerekiyor. Aksi halde uygulamadan yararlanamıyorsunuz. Yani bundan sonra ya whatsapp ve facebook aslında tüm akıllı telefonlarınızdan vazgeçeceksiniz, çünkü facebook ile oturum aç komutunu kullandığınızda zaten takip edilmeye başlıyorsunuz, ya da akıllı olmayan bir telefon bulup onunla “kurabildiğiniz kadar” iletişim kuracaksınız.

Sözün Özü

Ben yaptığım iş gereği iletişimde de sürekli olarak whatsapp kullanmam gerektiğinden dolayı buna mecburum fakat, eğer sıradan bir akıllı olmayan cihaza geçseniz dahi takip edilmeye devam edeceksiniz. Çünkü iletişime geçmek için kullandığınız sim kart dahi abonesi olduğunuz gsm operatörü tarafından takip edilebiliyor. Bu noktada yapılması gereken şey olabildiğince selam n’aber nasılsın gibi basit konuşmalarla yolunuza devam etmek. Çünkü zaten bu ağa bir kere yakalandığınızda muhtemelen ömrünüzün sonuna kadar takip edilmeye devam edeceksiniz.

Diğer yazılarıma göz atmak üzere ana sayfaya buradan dönebilirsiniz.