Joomla vs WordPress Bölüm 3

Tekrar selamlar! WordPress ve Joomla kıysalamasının bu üçüncü ve son bölümüyle sizlerleyiz!

Öncelikle halen okumadıysanız birinci ve ikinci bölümlere göz atmanızı tavsiye ederim.

Şimdi ise kıyaslamalarla devam ediyorum.

Raunt 3:

Özelleştirme Kapasitesi

Her iki içerik yönetim sisteminin de kendi eklenti ve uzantıları mevcuttur. Kullanım sayıları ele alındığında ise WordPressin kazanmak için ellerini kıpırdatmaya bile ihtiyacı yoktur.

Bununla birlikte bu iki saygıdeğer içerik yönetim sistemi eklentilerine bakıldığında WordPress bir tık daha “tarafsız değerlendirmelerle” öne çıkıyor. Burada bir sonuca varmak için Amerika’yı yeniden keşfetmeye ihtiyacımız yok: YOAST SEO ve EFSEO karşılaştırması referans alınabilir.

İkincisi, WordPress muadili gibi birçok özellik sunarken, eski genel olarak daha iyi bir deneyim sunuyor. Sitenizin stilini özelleştirmek söz konusu olduğunda, bir tarafta WordPress temaları, diğer tarafta da Joomla şablonları var ve aynı hikaye eklentileriyle birlikte burada tekrarlanıyor.

Yüksek kaliteli WordPress temalarını bulmak sadece daha kolay değil, aynı zamanda daha yüksek seviyede destek ve çoğunlukla daha iyi bir deneyim sunuyor. Böylece 3. Raunt kazananı WordPress oluyor!

Raunt 4:

İçerik Yönetimi ve Potansiyel

Hem WordPress hem de Joomla, kullanıcıların herhangi bir web sitesi türünü oluşturmalarını ve yönetmelerini sağlayan karmaşık CMS’lerdir. WordPress genellikle basit bloglarla ilişkilendirilse de, açılış sayfaları ve daha da karmaşık siteler için de harika bir çözümdür.

Diğer bir taraftan her ne kadar dökümantasoyn fazlalığıyla öne çıksa da Joomla karışıklığıyla ünlüdür. WordPress gibi her istenilen türde bir siteye dönüşebilir fakat, yeni öğrenmeye başlayan birisi için kullanım kolaylığı açısından düz duvara tırmandıracak kadar karmaşıktır.

Saf potansiyellerde eşit düzlemlerde olsalar da, WordPressin kullanıcılara içerik düzenleme konusunda birkaç adım önde olduğunu söylemek adilane olacaktır.

Hemen herkes platformu kurabilir, ve dakikalar içerisinde yazılar, sayfalar ve özel gönderilerin nasıl oluşturuluacağı konusunda fikir sahibi olabilir.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda ise son raunt ödülü WordPress alıyor!

Sonuç:

Bazı şekillerde Joomla, WordPress’den daha esnektir. İstediğiniz hemen hemen her şekli alabilen inanılmaz derecede özelleştirilebilir bir sistem sunar ve uzantılara dayanmadan çok sayıda küçük özelleştirmeyi gerçekleştirmenizi sağlar. Ancak, WordPress ve Joomla arasında sadece bir kazanan olabilir ve taç WordPress’e gitmelidir.

SEO, özelleştirme olanakları ve içerik yönetimi söz konusu olduğunda Joomla’yı  geçiyor bu yüzden seçim açıktır. Dahası WordPress yeni kullanıcılar edinebilmek için kullanım kolaylığı sağlamanın yanı-sıra eklentileri de WordPress topluluğu tarafından oldukça güzel şekilde geliştirilirken, istediğiniz her konuda binlerce kişiden oluşan bu topluluktan destek alabiliyorsunuz. Çünkü sizin başınıza geldiyse internet’in %25’ini oluşturan worpressin site sahiplerinin de başına gelmiş olması çok muhtemeldir.