Joomla vs WordPress Bölüm:2

Herkese tekrar merhaba! En çok kullanılan bu WordPress ve Joomla içerik yönetim sistemlerinin kıyaslamalarında bölüm 2’deyiz. Birinci kısma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 
Şimdi bölüm 2 ile devam ediyoruz.

Raunt 1:

Arama Motoru Optimizasyonu

Her iki platformu arama motoru optimizasyonu konusunda kıyaslamaya gelince Joomla kullanıcılarına yeni makaleler yazarken meta açıklamaları ve anahtar kelime seçimlerini sağladığı için bir tık öne çıkıyor.

Diğer bir yandan ise her iki platformda gerçek SEO kapasiteleri kullanılabilen eklenti veya uzantılara bakılmadan net olarak anlaşılacak kadar kesin değildir. WordPress tarafında popülerliği tartışılmaz YOAST Seo eklentisi önümüze çıkıyor. Bu çok güçlü eklenti size bir çok özellik sunuyor ve kullanmaya başlamanız için sadece birkaç dakika kurulum yapmanız yeterli oluyor.

YOAST Seo sınıflandırmanızı yaparken birkaç farklı kulvarda değerlendirir ve her sınıf için trafik ışıkları renklerini kullanır. Yeşil İyi, Sarı İyileştirmeye ihtiyacı var, Kırmızı ise kötü durumda olduğunu gösterir. YOAST ayrıca size yapılabilecek iyileştirmeleri de gösterebildiği için en çok tercih edilen WordPress eklentisi haline gelmiştir.

Joomla tarafında SEO uzantılarına baktığımızda ise gözümüzü WordPress Yoast’a eşdeğer Easy Frontend SEO (EFSEO) karşımıza çıkıyor. Bu Joomla uzantısı meta bilgilerinizin düzenlenmesi gibi, aynı görevlerin birçoğunu doğrudan sitenizin ön ucunda gerçekleştirmenizi sağlar ve bu verileri girişiniz olmadan oluşturmak için kullanışlı bir otomatik mod içerir.

Bununla birlikte EFSEO’nun kullanım kolaylığı açısından YOAST yanında esamesi bile okunmayacağından ilk raunt WordPress’in oluyor!

Raunt 2:

Güvenlik

Konu web sitesi güvenliğine geldiğinde ise bir web sitesi en zayıf bağlantısı kadar güçlüdür mantalitesi ortaya çıkıyor. Burada sorulması gereken asıl soru hangisinin daha güçlü olduğudur.

Popülerliğin getirmiş olduğu bir dezavantaj olarak WordPress sistemsel açıkları konusunda daha büyük bir hedef tahtası olmaktadır. Her bir WordPress kurulumu binlerce eklenti sayesinden benzersizdir.

Bu mutlak bir artı olsa da aynı zamanda güvenlik açısından tam bir baş belası. Her bir eklentinin güvenlik standartlarının kullandığından ve yeni sürümlerle uyumlu olduğundan %100 emin olabilmek imkansızdır.

Ayrıca WordPress kontrol panelinde SSL bağlantısı zorunluluğu getirmez. Bunu etkinleştirebilmek için çekirdek dosyalarını düzenlemeniz veya iki adımlı bir doğrulama yöntemi sağlamanız gerekmektedir. Aslına bakarsak gelişmiş güvenlik özelliklerinin çoğu tamamen eklentilerle sağlanmaktadır.

Söz konusu güvenlik olduğunda ise raunt 2 Joomla’ya gidiyor.

Joomla ve WordPress kıyaslamasının 3. bölümüne buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.