Joomla vs. WordPress

Herkese selamlar! Sağlık durumuyla alakalı olarak bir gün ara verdiğim yazı serimin devamında sizlere dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim sistemlerinden 2 si WordPress ve Joomlayı kıyaslayacağım.

WordPress mi? Joomla mı?

İçerik yönetim sistemi(CMS(Content Management System) seçmek siteniz için en önemli kararlardan biridir. Ki bu web sitenizin geleceğini belirleyebilecek kadar önemli diyebiliriz. Her bir CMS’nin artıları ve eksileri var ve çoğunlukla açık kaynak kodlu olduklarından, içerik yönetim sistemleri için geliştirme yapan, açıkları kapatan gönüllü geliştiriciler mevcut. İçerik yönetim sistemleri türlerine geldiğimizde ise direkt olarak kıyaslanabilecek 2 cms mevcut: WordPress & Joomla!

Her iki platformda da kullanım kolaylığı, gelişmiş özelleştirme seçenekleri ve destek toplulukları mevcut. WordPress ve Joomla en baba platformlardır. Ki günümüz teknolojisine en yatkın ve efektif kullanılabilen içerik yönetim sistemleridir. Bu yazımda size İçerik Yönetim Sistemi ihtiyacınızı doğru bir şekilde karşılamanız için kıyaslamalarda bulunacağım.

Genel Kıyaslama

Joomla ve WordPress arasındaki en temel fark aslında bu CMS’lerin neyi amaçlayarak oluşturulmaya başladığıdır. Başlangıçta Joomla Portal tarzı web siteleri için geliştirilirken, WordPress daha çok blog, okunmaya yönelik web sitelerinin yaratılmasında kullanılması için tasarlandı. Kuruluşlarının üzerinden bunca yıl geçtikten sonra ise, her iki CMS ile hemen her türde web siteleri  oluşturulabilmektedir.

Teknik açıdan bakıldığında ise her ikisi de tek başlarına(stand-alone) yazılımlar değillerdir. Kurulacakları bir sunucuya ihtiyaç duyarlar.

Bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız, server seçerken verilecek temel karar: web yazılım yapılandırması, sunucularla çalışma ve genel olarak sunucunun teknik özelliklerini ne kadar kolay yönetebileceğinizdir.

Joomla genel olarak sunucularla çalışma konusunda “ellerini kirletmekten korkmayan geliştiriciler” içindir. Diğer taraftan WordPress ise yönetim kolaylığı açısından yeni başlayanlar için bulunmaz bir nimettir.

Örneğin, bir web sitesini WordPress ile kurmanın yolu şöyledir:

  • Siteniz için bir sunucu seçmek
  • Seçenekler arasında yer alıyorsa WordPress Hosting kullanmak
  • Kurulum sürecini tamamlamak ve WordPress yönetim paneline girmek.
  • Tema ve temel eklentileri yüklemek.

Diğer yandan maalesef Joomla kuruluş aşamasında sizi biraz uğraştırmadan edemiyor. Joomla kurulabilen sunucular özel yükleme olanaklarını direkt olarak sağlayamayacağı için kuruluş aşamasında tüm ayarları bizzat yapmanız gerekmekte.

Yazı dizimin ikinci kısmına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.