Open Graph Meta Etiketleri Nasıl Kullanılır?

Html meta tagları içerisinde yer alan Open Graph kodlarının  kullanımı hakkında size bilgi vereceğim.

Bir önceki yazımdan Open Graph’in ne olduğunu öğrenebilirsiniz.

İlk olarak og:title öğesinden başlıyorum. Tahmin edebileceğiniz gibi bu kodlar sitenizin facebook üzerinde nasıl başlık alacağını belirlemenize olanak sunar.Geleneksel meta title etiketinizle aynı görevi görür. Aslına bakarsanız eğer Facebook sayfanızda og:title öğesini bulamazsa, meta title’daki etiketinizi bunun yerine kullanır.

Facebook beslemesinde başlıkların kalın ve gösterişli olduğunu bir nevi kullanıcıların gözlerine sokulduğunu unutmayın. Eğer iyi bir başlık seçerseniz, tıklanma ihtimalinizin kat be kat yükseleceğini güzel akıllarınızdan çıkartmayınız.

İşte heyecanla beklediğiniz og:title’ın kullanımı

<meta property=”og:title” content=”O güzel Gözleriniz bu başlığa bakacak”>

 

Og:URL Nedir Nasıl Kullanılır

Bu öğe ile ise standart URL’nizi belirlersiniz. Bunun anlamı burada neyi belirlerseniz facebookta yapacağınız paylaşım da tıklanınca o adrese gider. Bunun yararını ise şurada görebilirsiniz: eğer aynı içerikli birden fazla URL’si olan sayfanızı farklı URL ile paylaşıp spamlanmaktan korunabilirsiniz. Size tavsiyem bunun riskini almayın.

<meta property=”og:url” content=”http://guzelsayfanizinadresi/yazinizinbiricikadresi.com”>

Og:Type Nedir Nasıl Kullanılır?

Og Type ile paylaşımınızın içeriğini, yani blog gönderisi , video, resim veya herneyse olduğunu belirleyebilirsiniz? Herneyse’yi merak ettiyseniz işte size o upuzun herneyse listesi.

Web Tabanlı Tipler:

-website –article –blog

Eğlence:

-book –game –movie –food

Mekanlar:

-city –country

İnsanlar:

-actor –author –politician

İş Dünyası:

-company –hotel –restaurant

Neyse korkmayın daha fazla uzatıp ta güzel elinizin mouse’un o scroll şeysi’ne göndermeyeceğim.

Tam listeyi buradan görebilirsiniz.

Bu etiketi sayfanız için şu noktalarda önemlidir.

-Eğer bir beğeni butonunuz varsa ve gerçek bir ürününüz(kitap veya film). Bu kullanıcıların ilgi alanlarına göre gösterilen kısımlarda ona göre sınıflandırılır.

Çoğu durumda, “web sitesi” değerini kullanırsınız, çünkü paylaştığınız bir web sitesine bir bağlantıdır.

Bir tip belirlemediğiniz durumda ise güzel Facebook sizi default olarak web sitesi olarak tanımlayacaktır.

Örnek verecek olursak:

<meta property=”og:type” content=”website”>

Og:Description Nedir Nasıl Kullanılır?

Og:Description ise sitenizin meta etiketlerinde yer alan tanımlamanızdır. Burada içeriğinizi tanımlar ancak bir arama motoru sonuç sayfası yerine facebooktaki bağlantı başlığının altıda gösterilir.

Geleneksel description etiketinden farklı olarak ise SEO’ya bir katkıda bulunmaz( bu yüzden doğru açıklamayı seçmek için çok fazla tırım tırım aranmayın J ) Diğer bir yandan da insanları kendine okutacak olduğundan dolayı daha fazla tık almak için biraz daha şukela şeyler yazmanızı tavsiyede bulunurum sevgili okur-yazar insanlar J

Herhangi bir karakter sınırlamanız bulunmuyor fakat 200 harf civarında da bir giriş yapmanız tavsiyemdir. Link başlık domain e bağlı olan bazı durumlarda facebook 300 karaktere kadar gösterebiliyor.

Kullanımı:

<meta property=”og:description” content=”O güzel gözlerinizi buralarda görmeyeli çok uzun zaman geçti madam, lanet olası federaller hep peşimdeydi ama ben asla durumu ele verebilecek bir davranışta bulunmadım. Lanet olası bir tanımlamayı bile çok saçma yazıyorum” >

description dediğin böyle yazılır =)

 

Og:image Nedir Nasıl Kullanılır?

Bu dijital pazarlamacıların en çok ilgilendiği Open Graph etiketidir. Çünkü resim içeriğin dik duruşuna destek olur. Bunun ile sayfanız facebookta paylaşıldığında o küçücük minik minnak resmin nasıl görüneceğinden emin olabilirsiniz. Bu da geri dönüşüm oranınızda güzel bir artışın şirin bir sebebi olabilirler.

Og:image etiketini belirlediğinizden emin olun çünkü belirlemezseniz o çok akıllı facebook paylaştığınız sayfadan bir bannerı bir efendime söyleyeyim bir reklam afişini şlanks diye gidip oraya yapıştırıp güzel canınızı sıkabilir.

Şunu hatırlamanızda fayda var. Eğer sayfanız statikse ve herhangi bir içerik yönetim sistemi kullanmıyor iseniz her bir sayfanız için og:image etiketini manuel olarak belirlemeniz gerekir.

bir OG resmi için en sık tavsiye edilen çözünürlük 1200×627 dir. Yani 1.91/1 . bu boyutta mini resminiz kalabalıktan  kurtularak ayrıca göze çarpar. 5 mb limitini aşmamaya özen gösterin.Open Graph

Eğer 400×209 piksel’den küçük bir resim ile paylaşım yaparsanız biraz öncekine göre çok daha küçük görünecektir.

open-graph-2

Şunu aklınızda tutmanızda fayda var: Open Graph resmi ile sayfanızdaki ana resim birbirinden faydalı olabilir. Bu noktada sosyal medyada daha çekici görünecek resimler paylaşmanız sizin yararınıza olur. Örneğin mükemmel bir başlık seçtiniz ama resim iyi değil. Çünkü değerli editörünüzde kalite gözü yok veya işte kötü bir gün geçiriyorsunuz. Og:image ile sayfanızı sosyal ortamda iyi gösterirsiniz ve daha çok tık alırsınız içeriğiniz uçar gider.

Bu kadar dırdır ettikten sonra kullanımını da göstereyim değil mi 🙂

<meta property=”og:image” content=http://siteniz.com/og-image.jpg>

bu yazımı burada sonlandırırken bir dahaki yazımda ise gelişmiş open graph meta etiktelerini paylaşacağımdan bahsederek sizlere iyi günler dilerken sevgilerimi gönderiyorum. esenlikle kalın efenim 🙂